Agility i Sverige

Agility på olika sätt

Hundar behöver röra på sig och människor också. Vad kan då vara bättre än något som gör att både hund och matte rör på sig, särskilt om de kan ha kul tillsammans samtidigt. Agility är en lekfull sport som tilltalar många hundägare. Som i alla sporter finns elitnivåer där det lekfulla kanske fått kliva tillbaka lite till förmån för perfekta prestationer på tävlingsbanan. Men tråkigt ska det aldrig behöva vara, lyckat resultat bygger på bra samspel mellan förare och hund och sådan byggs bäst upp genom positiv förstärkning och lekfulla övningar i kombination med lydnad, precision och självklart också ett mått av snabbhet. Främst är det hunden som behöver vara snabb, men de flesta förare springer en hel del också medan de guidar sin hund genom banan.

Agility och risker

Det är olämpligt att träna hopp och annat med en alltför ung valp, vänta tills den blivit ett år åtminstone. Innan dess är det bättre att öva på följsamheten och göra det på ett lekfullt sätt. Det finns fina möjligheter att gå balansgång på stockar i skog och mark, eller slalom mellan stenar på stranden. Vanliga aktiveringsövningar hemma stärker också samarbetet. Ta chanserna där de finns och tänk på att vara försiktig så din hund inte drabbas av skador. En hundförsäkring som Lassie är en självklarhet för de flesta hundägare och kanske extra viktig för den som vill hålla på med agility. Även om det inte är någon farlig sport så är det fartfyllt och krävande för hunden. Tvära svängar, hopp och balansövningar kan ibland gå snett. En enkel vrickning eller urledvridning kan bli mycket kostsam utan en bra försäkring.

Alla gillar Lassie

När det gäller hundägandet i sig så dyker det då och då upp filmer som gör vissa raser mer kända. Ett tidigt exempel är Lassie-filmerna som gjorde att alla ville ha en collie, men egentligen är det inte så enkelt som att utseende och prestationer av en hund som Lassie gör att det är en sådan hund du får bara för att du skaffar samma ras. Däremot kan du vara säker på att en hundförsäkring som Lassie alltid håller vad den lovar. Vill du hålla på med agility finns det ett antal olika raser som utmärker sig lite extra. Både stora och små. Gör dig själv en tjänst och lyssna runt med uppfödare och hundägare först så du hittar ”the perfect match”, alltså rätt ras för dig själv och rätt ras för agility på den nivå du själv gillar. Sedan är det bara att anmäla sig till en kurs för att komma igång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *