Introduktion till agility

Vilka tävlingsnivåer finns det i agility?

När man pratar om tävlingar inom agility så pratar man normalt om två olika klasser, den ena är agilityklass och den andra är hoppklass. I båda väljer du om du vill tävla i lag eller individuellt. Det är inte mycket som skiljer de båda åt förutom att det inte finns några hinder med balansbom i hoppklassen. Det kan till exempel vara en gungbräda som hunden ska balansera på. Du vet själv bäst vad som passar din hund och får styra efter detta. I båda grenarna får du styra din hund med hjälp av rösten och olika kommandon. Däremot får du aldrig röra hunden eftersom det leder till diskning.

När din hund är 18 månader kommer en domare att mäta dess mankhöjd. Detta är det som avgör vilken grupp hunden kommer att tävla i. Det är väldigt viktigt att du har med dig detta intyg på alla tävlingar. Hundarna tävlar nämligen efter sin storleksgrupp och sedan klass. Det som skiljer sig är främst storleken på hindren.

Förutom storlek och de klasser som vi nämnt delas hundarna även upp efter deras erfarenhet. Alla nybörjarhundar tävlar var för sig i den lägsta klassen. När en hund har klarat tre stycken lopp utan fel får den lov att hoppa upp en klass, om den placerar sig bland de bästa vill säga. Du behöver inte automatiskt flytta upp till nästa klass när du har möjlighet utan det bestämmer du helt själv. Känner du att din hund behöver mer tid kan du naturligtvis stanna kvar i klassen under. Detta kallas inom agilityspråk att man tar en pinne.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *