Agility i Sverige

Agility för katter

Du har kanske hört talas om agility för hundar, men faktum är att sporten håller på att utvecklas även för katter. Trenden går ut på att kattägaren faktiskt tränar sin katt att ta sig över och genom olika hinder ungefär på samma sätt som hundägare tränar sin hund. Läs mer här om katter, träning och agility.

Intelligenta djur

Självklart vet alla kattägare exakt hur intelligenta deras älskade katter är, vilket visar sig inte minst i deras underbara förmåga att visa både självständighet och tillgivenhet på samma gång. Faktum är att katten är precis lika läraktig som hunden, om den bara får rätt motivation. Katten klarar dessutom det som hunden inte klarar – att gå på toaletten inomhus. Även utekatter kan lära sig detta när de är på besök inomhus för en bit mat eller en varm natt på favoritfilten. På zoo.se finns allt du behöver till din katt och dessutom något så fiffigt som en smart kattlåda med tak som enkelt, smidigt och elegant döljer kattens kattlåda. En kattlåda med tak ger dessutom katten möjlighet att uträtta sina behov ifred.

Träning för katter

Särskilt innekatter kan behöva mer stimulans än utekatter då de faktiskt inte kan röra sig fritt. Detta kan i sin tur leda till störande beteenden som att rivas eller bitas, helt enkelt därför att katten är uttråkad. På zoo.se finns en hel del aktiveringsleksaker som både tränar kattens fysiska och psykiska hälsa. Det finns dock människor som är skeptiska till om katter verkligen kan utföra sporter på samma sätt som hundar kan, men faktum är att träning med katter är på uppgång, inte minst inom sporten Agility. Där lär sig katterna att ta sig över hinder och genom tunnlar i en bestämd ordning. Om man tittar närmare på vad katterna faktiskt gör är det exakt samma saker som hunden gör och som katten redan gör när den leker med aktiveringsleksaker.

En hel del studier har dessutom utförts på katter som visar att de är betydligt smartare än människor tror. Katten kan nämligen urskilja dig som ägare på precis samma sätt som hunden och den har den viktiga förmågan att kunna visualisera dig som ägare även när du inte befinner dig i samma rum. Detta är dock ingen nyhet för världens alla kattägare som gång på gång får bevis på kattens intelligens när den tydligt visar att den vill släppas in eller ut, går på låda för att uträtta sina behov och på ett väldigt tydligt sätt kan uttrycka sina känslor. Nu kan katten även träna agility!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *