Agility i Sverige

Gå med i en agilityklubb

Om du vill tävla agility i Sverige har du i princip två val, du kan gå med i en förening eller gå till en lokal där de har uppbyggda agilitybanor. Du vet förstås själv vad som passar bäst för just dig och din hund. Att vara med i en förening har så klart sina fördelar. För det första träffar du andra som också är intresserade av sporten och blir en del av en gemenskap. För det andra har de vanligtvis väldigt moderna banor som du dessutom kan boka när du vill, och helt gratis. En tredje fördel är att många av dem arrangerar kurser på flera olika nivåer.

Att bli medlem är oftast väldigt enkelt, antingen kan du fylla i dina uppgifter direkt på föreningens hemsida eller gå ditt och prata med dem personligen. Du kan även välja om du vill vara en aktiv medlem eller bara stötta föreningen. Kom ihåg att det kostar mycket pengar att driva en förening och många som är aktiva gör det helt frivilligt. Även om du inte själv vill tävla kan det göra mycket att bidra med en slant. Medlemsavgiften skiljer sig åt mellan olika föreningar men brukar ligga runt 500 kronor för ett helt år. Är du ungdom eller barn betalar du i regel halva priset på detta.

En annan fördel som vi inte tog upp i början av texten är det faktum att du kan åka på tävlingar tillsammans med andra medlemmar i klubben. Det blir lite mer uppstyrt och ni kan peppa varandra att prestera bättre. De flesta föreningar erbjuder klubbkläder som alla är välkomna att köpa. Det kan ge ännu lite mer sammanhållning och lagkänsla.

Om du inte har några större ambitioner till att tävla kanske du inte vill vara medlem ett helt år i en förening. Kanske är det bara någonting du vill göra för att du och din hund ska ha lite kul ihop. I dessa lägen finns det flera kurser som du kan anmäla dig till. Det finns till exempel kurser där ni träffas en 5-6 gånger och lär er alla grunder i agility. Här lär du och din hund er alla grunder och hinder som finns inom agility. Får du mersmak kan du sedan anmäla dig till en fortsättningskurs där instruktörerna går lite mer på djupet. Det finns även lite mer unika kurser som till exempel skogsagility där det är naturliga hinder i form av stenar och grenar.

Du vet själv vilken nivå du vill lägga dig på när det kommer till agility och då vet du om det är värt att gå med i en förening eller inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *