Introduktion till agility

Vad är egentligen Agility?

Enkelt förklarat är agility en slags hundtävling där en hund springer en bana kantad av olika slags hinder. Det kan vara allt från traditionella hinder till tunnlar och slalombanor. Normalt sett springer ägaren bredvid och ger hunden kommandon och guidning runt genom banan. Det gäller både att klara hindren på rätt sätt men även att ha den snabbaste tiden.

Agility är en förhållandevis ny sport som grundades i England 1977. En man kallad Peter Meanwell blev tillfrågad om han kunde konstruera en hinderbana som passade hundar. Då var det endast tänkt som en pausunderhållning för en utställning. Den första showen visades ett år senare, 1978 och publiken älskade det. Sedan dröjde det bara ett år till innan det blev en officiell hundsport. Det skulle dröja ända till 1987 innan sporten sedan kom till Sverige.

Den mest grundläggande regeln är att hunden ska ta hindren åt rätt håll och i rätt ordning. Lyckas denne inte med detta blir den diskad omedelbart. Om hunden river något av hindren så får den ett poängavdrag på 5 poäng. En annan regel är att hunden inte får stanna upp innan den når nästa hinder, den får inte heller springa förbi det då det räknas som en vägran.

Andra regler som kan leda till diskning är om hunden och den medtävlande rör vid varandra, vilket inte är tillåtet. Detsamma gäller om hunden skulle springa iväg från banan vid en distraktion och inte komma tillbaka inom en viss tidsram. Skulle hunden smita in på banan innan dennes tur leder detta också till diskning samt om hunden skulle börja utreda sina behov mitt under pågående lopp. Det är alltså lite att sätta sig in i som hundägare om man är intresserad av att börja med sporten.

Det finns egentligen ingen åldersgräns i agility utan det är en sport som passar både för unga och gamla. Det viktiga är att du har ett stort intresse av djur och tycker om en spännande utmaning. Vissa är så unga som 7 år när de börjar delta. Kanske kan det bli ett roligt intresse för hela familjen. I Sverige och utomlands finns det flera olika mästerskap du kan delta i, både på högre och lägre nivå. Detta är någonting som du kommer kunna läsa mer om i andra artiklar här på vår hemsida.

Du väljer själv om du vill satsa på din agility eller om du bara vill göra det på en hobbynivå. Oavsett vad är det lätt att hitta en trevlig förening där du kan träffa andra med samma intresse. Det är upp till dig själv hur mycket du vill satsa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *