Introduktion till agility

Hur börjar jag och min hund med agility?

När man pratar om att komma igång med agility är det främst hunden man avser. Du som människa kan ju hålla på med sporten i princip hela livet. Kanske har du en valp som du är intresserad av att träna upp och börja tävla med? I så fall är det så klart några saker som du måste tänka på. Här svarar vi på frågan om när du kan börja med agility.

Den grundläggande regeln är att hunden måste ha vuxit färdigt innan den får lov att träna på allvar. Den ska även vara helt frisk, vilket också ska kunna uppvisas på papper. Uppfyller du dessa krav är det fritt fram att köra. Det går även att träna lite innan hunden har vuxit färdigt men då är det främst grundlydnad som det handlar om. Detta är något som både du som ägare och din hund har stor nytta av både på och utanför tävlingsbanan. I grundlydnad ingår att hunden ska lyda och lyssna på dig även om den inte är kopplad.

Innan du börjar tävla eller gå med i en förening kan du träna på hemmaplan. Du kan återskapa vissa moment som är vanliga i en agilitytävling och se om din hund är med på noterna. Ju mer van hunden är vid hinder och att ta kommandon, desto lättare kommer du få det på tävlingarna. Ett vanligt hinder är ett klassiskt hopphinder som hunden ska hoppa över utan att riva. Detta är enkelt att få till hemma och dessutom riktigt rolig träning för din hund. Slalom är en annan bit där du snabbt kan bygga en liten bana. Avståndet mellan varje pinne ska vara 60 cm. Om du tränar hemma ser du förhoppningsvis om din hund har lite fallenhet för sporten. Men kom ihåg att det krävs träning precis som med allt annat här i livet.

När din hund har växt till sig och du känner dig redo är det klokt att kontakta en agilityförening i ditt närområde. Här kan du träffa andra som har samma intresse och som kan pusha och hjälpa dig att bli bättre. De kan även hjälpa dig att hålla koll på tävlingar i området.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *