Introduktion till agility

Hur är en agilitybana uppbyggd?

En agilitybana ser naturligtvis olika ut men ett krav är att banan ska vara minst 25 x35 meter. Dessutom ska det finnas runt 15 till 22 hinderpassager. Ska du bygga en hinderbana hemma kan du så klart göra det i en liten mindre skala. Här kommer en liten introduktion till några av de vanligaste hindren som brukar finnas med.

Detta är ett högt hinder på runt 160 cm. Hunden ska springa upp till toppen och sedan ner igen. Detta hinder har även markerade kontaktfält, och dessa måste hunden trampa på för att godkännas. Om hunden är nybörjare måste den ha hjälp att lära sig, därför är det bäst att vänta med det i början.

Hunden ska upp på gungbrädan, balansera till den slår över och nuddar marken, sedan är det fritt fram att springa ner igen. Precis som på A-hindret finns det här markeringar som hunden måste nudda för att bli godkänd.

Här ska hunden hoppa rakt igenom. Däcket är olika högt placerat beroende på vilken storleksgrupp det är som tävlar. Däcket ska även vara förankrat i en ram både under tävlingar och träningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *