Vad krävs för att få tävla i agility i Sverige?
En hund som ska tävla i agility måste ha fyllt 18 månader. Här på sajten kan du läsa mer om vilka olika klasser som finns och vad det är för skillnad på agility och hoppklass. Om du vill tävla är det bäst att vara med i en förening eftersom det underlättar för din hund. För att få delta i en tävling måste du nämligen vara medlem i en förening inom SSK. Det går även att tävla utan förening men då måste du ha ett särskilt tillstånd. Vanligtvis kostar det inte mer än cirka 500 kronor att vara med i en förening 1 år, helt klart värt det. Här kommer lite annan viktig information att ha med sig om du är intresserad av att tävla.
Om du är insatt i agility vet du nog redan att hundarna är uppdelade efter storlek. Detta för att hindren anpassas efter detta. För att få tävla måste din hund alltså ha en tävlingsbok där det står dess officiella mankhöjd.
Agility är väldigt brett och det finns en uppsjö av tävlingar, vissa är på en lägre nivå, andra på en officiell nivå. Är du seriös kan du till exempel delta i klubbmästerskap, distriktsmästerskap och svenska mästerskap. Vill du tävla på en ännu högre nivå finns det nordiska mästerskap, europamästerskap och världsmästerskap. Många av dessa tävlingar finns utomlands, något vi har dedikerat ett separat avsnitt till här på sajten.
Det finns flera olika titlar som du kan vinna men för en som inte är så insatt i agility är de nog svåra att förstå. Det finns i alla fall championat och cert, vilket du lär dig mer om när du börjar tävla. Är du intresserad av att börja tävla på en högre nivå gör du bäst i att kontakta din förening som kan berätta mer om de olika titlarna och hur det fungerar. Det tar ändå lite tid innan du och din hund kommer upp på en sådan hög nivå. Till en början tävlar alla hundar i mindre officiella tävlingar på nybörjarnivå.
När du ställer dig på en tävlingsbana för första gången är du nog väldigt nervös och det är inte så konstigt. Lita på dig själv och din hund och kom ihåg att det alltid kommer nya tävlingar. Det är alltså ingen katastrof om det skulle bli lite fel. Se det i så fall som en lärdom.