Agility i Sverige

Agility

Att bara ligga i soffan hela dagarna gör ingen hund lycklig och som hundägare har du många olika vägar att gå för att aktivera din hund. Allt ifrån små hemmaknep som att skälla på kommando eller sitta vackert till lydnadsdressyr på högsta nivå kan fungera. Vad ni väljer beror på både dig och din hund, men agility är något som många gillar.

Vad är agility?

Enkelt förklarat handlar det om att du och din hund ska kunna ta er igenom en hinderbana på rätt sätt. Under loppet får du inte röra din hund utan du styr den enbart med röst och kommandon och kan själv springa med vid sidan av. Banan innehåller ett antal utmaningar för hunden och alla hinder måste göras i rätt ordning och på rätt sätt.

Agilitybanan

Alla banor har sina lösningar men det ska finnas mellan 15 och 22 hinder eller passager av olika slag. Hunden ska kunna klättra, hoppa, balansera över gungbräda, ta sig igenom en slalombana och krypa genom en tunnel bland annat. På många hinder finns särskilda kontaktfält som hunden måste trampa i för att bli godkänd så det går inte att ha för bråttom. Kontrollen mellan hunden och föraren måste vara väldigt god under hela racet.

Gör en egen bana

Om du har en hund du vill använda till agility kan det vara kul att sköta en del av träningen på en egen bana om möjligheten finns. Det går att bygga upp de flesta hinder på egen hand och kanske i lite mindre skala. Genom att flytta om ordningen kan du skapa nya övningar där du och din hund kan öva på följsamheten när som helst. Ett kul sätt att låta andra följa utvecklingen är att blogga om träningen. Skaffa ett konto hos en WordPress-webbyrå så är du snabbt igång.

Vilka hundar passar bäst?

Egentligen kan nog alla hundar ha kul med agility på sitt sätt om de är roade, men för tävling passar det kanske bättre med snabba och smidiga hundraser. Det finns fem klasser att välja på så det är alltid någon som passar din hund oavsett storlek. Det är bra med hundraser som är lättlärda och följsamma, för trots att det är rätt lekfullt handlar det ändå om kommunikation och även lydnad i många avseenden. De flesta hundar tycker agility är roligt och det kan lätt bli en sport för hela familjen. Ungdomar och till och med barn kan med framgång föra hunden genom en agilitybana, till glädje för hela familjen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *