Agility i Sverige

Klä dig för agility

Hundsporten agility har döpts av engelskans ord för ”rörlighet”. Målet är att hunden snabbt ska röra sig över en hinderbana och detta ska ske helt utan att ägaren använder ett halsband eller koppel. För att du ska kunna träna agility och göra ett bra intryck vid tävlingar kan du behöva hitta rätt kläder och makeup i förväg.

Hos Parfym.se hittar du ett stort utbud av makeup som du kan använda vid agility-tävlingar eller när du tränar din hund för agility. Med en bra makeup-bas att utgå från kan du lägga till ögonskugga i olika nyanser, puder och läppstift. Här finns möjligheten att matcha dina träningskläder med makeup i alla möjliga färgkombinationer, och framstå från din bästa sida när din hund ska tävla.

Träna hunden effektivt

För att träna hunden så att den blir framgångsrik inom agility finns det flera olika metoder. Förut var det mer vanligt att hundägare använde sig av bestraffningsmetoden, där de sade ”fy” så fort hunden gjorde fel. Hunden bestraffades också genom en snabb dragning i kopplet. Nu är det mer vanligt att använda en belöningsbaserad metod, där hunden får beröm och godis varje gång den gör rätt. Sedan tidigare har det gått att se att de hundar som i första hand genomgår träning med bestraffningsmetoden utvecklar fler beteendeproblem och större osäkerhet. I portugisisk forskning användes noggranna metoder och slutsatsen blev att välmåendet försämrades för hundarna som genomgick bestraffningsbaserad träning. Denna försämring inträffade både under och efter träningen.

Undvik att använda bestraffning

Att använda bestraffning vid agilityträning kan också leda till högre stressnivåer hos hunden. Forskningen har visat att hundar som tränas på detta sätt har högre nivåer av olika stresshormoner i de salivprov som tagits efter lektionerna. Hundarna var också mer ”pessimistiska” i ett test, vilket visade att deras psykiska tillstånd fick en långvarig negativ påverkan. Den bestraffningsbaserade träningen riskerade alltså att försämra välbefinnandet hos hundarna. Agilityträning bör byggas på hundens glädje i att röra sig, och vara en positiv upplevelse både för hunden och dess ägare.

Rätt kläder vid tävling

Agilityträning utförs oftast utomhus och därför är det bra att klä sig efter väder. Eftersom vädret kan ändras medan ni är ute kan det vara klokt att ha flera lager kläder på sig, så att du kan anpassa klädseln efter väderlek. Ett par bekväma skor är nödvändigt, då agilityträningen innefattar mycket fysisk aktivitet både för hunden och du själv. En del föredrar att ha mjuka träningskläder på sig och ett varmt underställ, medan andra hellre använder ett par bekväma jeans som både är slitstarka och står emot kyla. En varm stickad tröja är också bra att ha med sig, om träningen utförs under den kalla årstiden.

När det är dags för tävling inom agility, eller om du vill att din hund ska delta på en utställning, kan det vara bra att tänka igenom vilka kläder och makeup du ska ha. Kläderna du har på dig bör inte flyta ihop för mycket med färgen på hunden, då det är bra om domarna tydligt kan se din hund under tävlingen. Det kan också vara bra att välja mer hållfast makeup då du kan bli svettig när du aktiverar hunden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *