Agility i Sverige

Träna agility i skogen

Om man har en hund som man tränar agility med kan det också vara roligt att träna ute i skogen. Agilitybanor i all ära men en ny omgivning kan göra en hel del för träningen.

Rätt klädd för skogen

Hos ITAB kan man finna bra kläder för friluftsliv. Ska man ut i skogen för att träna kan man stöta på buskar, grenar och lite sämre väg. Dessutom finns det en risk att vädret kanske inte alltid visar sig från sin bästa sida. Många av kläderna har dessutom reflex och glada färger. Det gör att man syns bättre under jakten om man vill träna i skogen då.

Får man träna i skogen?

Enligt allemansrätten får man träna sin hund fritt i skogen. Under vissa tider på året ska dock hunden hållas under extrem kontroll, det vill säga att den ska vara kopplad eller inom en meter från sin husse eller matte.

Viktigt att tänka på

Tränar man sin hund i skogen är det viktigt att tänka på att det finns en del faror där. Ett huggormsbett kan vara livsfarligt för hunden, fästingar kan orsaka allvarliga sjukdomar och hunden kan råka slita av en klo i terrängen.

Ordna säkra hinder

Oavsett var man tränar agility bör man se till att använda säkra hinder som minskar skaderisken. Om man ska låta hunden balansera på en trästock bör den inte ligga flera meter över marken. Ett hopphinder bör stå på relativt plan mark och grenar som hunden ska krypa under bör inte ha vassa taggar eller utstickande små pinnar. Bygger man hinder av grenar och annat bör man se till att de inte kan skada hunden. Ett hinder som hunden ska stå på eller balansera på ska också vara tillräckligt hållbart. Då kan man träna både säkert och roligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *