Vad kan jag syssla med inom agility i Sverige?
Agility är ett stort intresse för många och du kan engagera dig på många sätt. Du behöver inte bara tävla med din egen hund utan kan vara verksam utöver detta. Ett av de vanligaste exemplen är att vara aktiv i en förening. Detta är ofta ett frivilligt arbete och det gäller verkligen att du brinner för sporten. De kan behöva hjälp med allt möjligt, till exempel försäljning i kafeterian eller se till att alla hinder och banor är i toppskick. Du kan börja med att höra av dig till din lokala förening och se om de är i behov av hjälp.
Det finns en uppsjö av små agilitytävlingar och här är det också vanligt att det behövs många funktionärer och frivilliga som hjälper till. Här handlar det om allt från att få i ordning tävlingsbanan till att anordna allting runt omkring. Du kan alltid börja med att kolla upp vilka tävlingar som arrangeras i ditt närområde och höra av dig till dem. Kanske kan du få en återkommande ”tjänst” om tävlingen anordnas flera gånger om året. Normalt krävs det inte någon form av utbildning utan bara att du har ett brinnande intresse för agility och vill hjälpa till.
Om du inte själv vill tävla i agility kan du istället fokusera på att lära ut till andra. Det hålls kurser både för nybörjare och fortsättningskurser. Den svenska agilityklubben håller instruktörutbildningar flera gånger om året, på flera olika nivåer. Börja med att kika här om du skulle vara intresserad av att gå en sådan. Du väljer själv hur långt du vill vidareutbilda dig.
Varje kurs har ett antal krav som du måste uppfylla för att vara behörig för att få delta. För att gå en A1 kurs måste du till exempel ha tävlat i minst klass 1 och även tränat en hund från nybörjare hela vägen upp till klass 1. Dessutom ska du bli rekommenderad av din klubbstyrelse. Att bli instruktör är alltså något som du bör titta på när du varit involverad i en agilityförening under en lite längre tid. Då kan också titta på att utbilda dig till domare om det är något som du tycker är intressant och spännande.