Hur stort är agility i Sverige?
Agility kom till Sverige men det var inte förrän 2014 man började tävla på landslagsnivå. Detta i samband med att den svenska agilityklubben grundades. Det är svårt att hitta siffror på exakt hur många som utövar agility i Sverige, men det är en sport som ständigt växer. Under senaste åren har man märkt en ökning i de som vill utöva agility på elitnivå, vilket är mycket rolig läsning. Nu är det betydligt fler som söker till landslaget vilket medförde att kraven är hårdare.
Det är inte bara antalet tävlande man tänker på när man pratar om hur många som är engagerade i agility i Sverige. Det handlar även om de som lär ut sporten, de som arrangerar tävlingar och de som dömer. Är du intresserad av sporten finns det alltså många möjligheter.
På hobbynivå är det väldigt lätt att engagera i agility. Du behöver inte ens vara medlem i någon förening utan kan dra ihop några vänner och bygga era egna banor. Om du vill göra det lite mer officiellt kan du söka på agility i närheten av där du bor. I storstäder som Malmö och Stockholm finns det flera föreningar och lokaler som har byggt upp fantastiska träningscenter. I lite mindre städer kan det istället vara en del av en brukshundsklubb eller liknande.
Om du bor i en lite mindre stad kan det vara lite svårare att hitta agilityföreningar. Du bör därför vara beredd på att kanske ta dig till en lite större tätort, i alla fall om du vill tävla seriöst.